Το νευρωτικό άτομο

Το νευρωτικό άτομο

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας εκφράσεις όπως… «αυτό το άτομο είναι νευρωτικό».

Ξέρουμε όμως τι ακριβώς είναι η νεύρωση?

Σύμφωνα με τον S.Freud, στην έννοια της νεύρωσης περιλαμβάνονται τα απλά ψυχολογικά σύνδρομα τα οποία προέρχονται εκ της ουσιαστικής αδυναμίας ενός ανθρώπου να αντιμετωπίσει υγιώς το άγχος, αλλά και τις ενδοψυχικές ασυνείδητες συγκρούσεις του.
Ένας νευρωτικός άνθρωπος έχει την τάση να παρουσιάζει φοβίες, ιδεοληψίες (επίμονες και ταυτόχρονα παράλογες σκέψεις / παρορμήσεις / εικόνες / φοβίες) και ψυχαναγκασμούς (επαναληπτικές – στερεότυπες κι επίμονες πράξεις / πρακτικές που χρησιμεύουν ως άμυνες). Ο ίδιος άνθρωπος ταυτόχρονα βιώνει επεισόδια άγχους με μεγάλη ένταση. Ο νευρωτικός άνθρωπος έχει συνείδηση τόσο της προσωπικότητάς του, όσο και της πραγματικότητας. Είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας ή της οικογένειάς μας που πάσχει ίσως από κάποια απλή αγχώδη διαταραχή.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι νευρωτικών ατόμων, σύμφωνα με τη θεωρία της Κ.Horney. Οι κατηγορίες ξεχωρίζουν από τον τρόπο με τον οποίο κάθε άτομο ασυνείδητα επιλέγει να καμουφλάρει τα άγχη του ή να αμύνεται μπροστά στις φοβίες που το κατακλύζουν:
α) ο ενδοτικός τύπος επιζητεί χωρίς διακρίσεις την αποδοχή και τη φροντίδα των άλλων κι ενδίδει χωρίς όρους στις επιταγές τους, για να αποφύγει την κατά μέτωπον αντιμετώπιση του βασικού του άγχους
β) ο αποστασιοποιημένος τύπος αυτοπροστατεύεται βρίσκοντας καταφύγιο στην αποξένωση, στη μοναχικότητα και στη συναισθηματική αδιαφορία
γ) ο επιθετικός τύπος αυτοπροστατεύεται κι αμύνεται μπροστά στις ανασφάλειές του εκμεταλλευόμενος τους άλλους, έτσι ώστε να αισθανθεί ανώτερος

Είναι εξόχως σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις έχουν τη βάση τους σε υγιείς μονάδες που μπορούν ν’ απαρτίσουν υγιές μέρος ενός υγιούς όλου.
Οι ταμπέλες / ετικέτες επάνω στους συνανθρώπους ή στους εαυτούς μας δεν βοηθούν.
Αξίζει να κοιτάμε με ενδιαφέρον και να στηρίζουμε με μια αγκαλιά ενσυναίσθησης κάθε άτομο που μας περιβάλλει, όπως και τον ίδιο μας τον Εαυτό.
Ας μην ξεχνάμε πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, αλλά και η κουλτούρα μας, όπως έχει εδώ και πολλά χρόνια διαμορφωθεί, δυστυχώς εντείνει τα ψυχοσυναισθηματικά ζητήματα προς επίλυση… και φυσικά… καθένας είναι ένας δυνάμει νευρωτικός ή δυνάμει ισορροπημένος ψυχολογικά άνθρωπος. Συνεπώς η κριτική δεν έχει θέση σε μια πολιτισμένη κουβέντα.
Θέση έχει η πληροφόρηση, η κατανόηση και η πρόληψη είτε ενδεδειγμένη στήριξη, όταν αυτή είναι απαραίτητη.

Μην κλείνεστε σ’ έναν κόσμο άγχους ή φοβίας. Υπάρχει πάντα ένας πιο φωτεινός δρόμος!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.