Η Αστρολογία της «Ψυχής» – Ζώδια σε «υψηλή δόνηση»

Η Αστρολογία της «Ψυχής» – Ζώδια σε «υψηλή δόνηση»

Μα τι μου λες τώρα; ποια αστρολογία και πράσινα άλογα; αυτοί μου λένε ότι είμαι επιπόλαιος επειδή είμαι Δίδυμος, ότι η Χ τρέχει και τσακώνεται επειδή είναι Κριός κι ότι το μόνο που νοιάζει τον Ψ  είναι να περνά καλά σαν γνήσιος Ταύρος. Κι όμως, για εμάς τους τρεις αυτά δεν ισχύουν. Για ποια αστρολογία μου μιλάς; 

Πρώτο επιχείρημα, με βάση την δυτική, κλασική αστρολογία θα ήταν ότι σαφέστατα το ζώδιο ή ακόμα και ο ωροσκόπος συνδυαστικά αποτελούν ελάχιστα στοιχεία για να «δώσουν» συμβολικά το «ψυχολογικό αποτύπωμα» ενός ατόμου. «Εμπορικά» μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν, αφού σε ένα ποσοστό εκφράζουν κάποια ζητήματα. Αν όμως θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε την αστρολογία με κάποια σοβαρότητα, μάλλον αποφεύγουμε να προχωρούμε σε χαρακτηρισμούς ανθρώπων με τέτοιες μεθόδους, διότι εύκολα θα γίνουμε θύματα της βιασύνης και της επιφανειακής μας θεώρησης.

Υπάρχει βεβαίως κι ένα περαιτέρω επιχείρημα, αυτή τη φορά με βάση την αστρολογία της ψυχής ή αλλιώς την αστρολογία του εσωτερισμού, την «Εσωτερική Αστρολογία» – ένα σύστημα που αποδίδεται στην Αλίκη Μπέιλη (1880-1949). Στο σύστημα αυτό μελετάται η ψυχή που (υποτίθεται ότι) εξελίσσεται ανά τους αιώνας μέσα από τις εμπειρίες που συλλέγει και όχι η προσωπικότητα της τωρινής ύπαρξης κάθε ατόμου.

Έτσι, κάθε ζώδιο αποκτά διαφορετικό νόημα και προοπτική μέσα σε ένα δρόμο «μαθητείας» προς  την απαρτίωση της ψυχής σε σχέση με το Όλον του σύμπαντος. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο μαθητείας, μια εξελιγμένη ψυχή που (αποφασίζει να) συμμετάσχει στην ανάπτυξή της ουσιαστικά «μιλά» μέσα από την υψηλή δόνηση του ζωδίου, όπως αυτή η δόνηση περιγράφεται στο σύστημα της Μπέιλη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο εξελιγμένος Κριός τίθεται υπό τον έλεγχο του Ουρανού ο οποίος εδώ δείχνει τη διανοητική του πρωτοπορία προσπαθώντας να φέρει σε σύνδεση το ορατό με το αόρατο.

Από την άλλη ο  εξελιγμένος Ταύρος ελέγχεται από τον Ήφαιστο που σφυρηλατεί τα μέταλλα , χειρίζεται το πυρ, μ’ έναν απώτερο στόχο να εκφράσει μια τέχνη δημιουργώντας, σφυρηλατώντας, μορφοποιώντας ένα ωραίο και ταυτόχρονα χρήσιμο αντικείμενο στην επιδίωξη του φωτός κι όχι του πλούτου. 

Οι εξελιγμένοι Δίδυμοι ξαφνιάζουν αρχικά στην εσωτερική θεώρηση του ζωδίου, αφού ελέγχονται από τη Γη. Αν το σκεφτεί κανείς όμως με περισσότερη προσοχή παρατηρώντας το σύμβολό τους θα δει τη δυάδα που θέλει επί της ουσίας να γίνει μονάδα, κάτι που ως υπέρβαση υπάρχει μόνο μέσω της αγάπης. Και στ’ αλήθεια, η αγάπη γίνεται το μεγάλο μάθημα στη γη, στον τόπο του πόνου, όπου μπορεί να γίνει η συνειδητοποίηση πως δυο άνθρωποι μαζί απελευθερώνονται από τον βαθύ πόνο μόνο μέσα από την ενότητα της αγάπης.

Πλανήτης – ελεγκτής και κυβερνήτης του εξελιγμένου Καρκίνου γίνεται στη συνέχεια ο Ποσειδώνας, μέσω του οποίου πιθανά τονίζεται η συναισθηματική νοημοσύνη του ζωδίου, η σύνδεσή του με μια μαζική συνείδηση, κυρίως σε συναισθηματικό – και όχι σε ορθολογικό- επίπεδο, σύνδεση με το παρελθόν, σύνδεση με το όλον. 

Ο εξελιγμένος Λέων ελέγχεται και στην αστρολογία της ψυχής από τον Ήλιο θυμίζοντας τη σοφία της μεγαλοψυχίας, της αγάπης, της χαράς, της δημιουργικότητας, αλλά και της φροντίδας. Εδώ μιλάμε για έναν Λέοντα γεμάτο πνευματικό φως, με συνείδηση της πνευματικής ζωής και όχι για έναν Λέοντα επικεντρωμένο στο εγώ. 

Ο Δίας έρχεται στον εσωτερισμό να ελέγξει το ζώδιο της Παρθένου δίνοντας έναν συμβολισμό «προσφοράς ή φιλοσοφικής θεραπείας στο πλήθος» στην εξελιγμένη Παρθένο, μέσα από το νόημα της  συγκεκριμένης προσφοράς για τη χαρά που λαμβάνει κανείς από την ίδια την  πράξη της προσφοράς στην οποία επιδίδεται.

Ο Κρόνος ως » αυστηρός στην κρίση του» ελέγχει τον εξελιγμένο Ζυγό  που θέλει να  κρίνει, να ζυγίσει και να βρει το δίκαιο μέσα από τη σοφία της πειθαρχίας. 

Ο εξελιγμένος Σκορπιός ελέγχεται από τον ψυχοπομπό Ερμή, έτσι ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με το σύνολο της φύσης του, ως όφις, αλλά και σκορπιός, αλλά και αητός, με μια απαράμιλλη ικανότητα διανόησης και προαγωγής του συμπαντικού σχεδίου (εφόσον αυτό υπάρχει).

Ο εξελιγμένος Τοξότης ελέγχεται αυτή τη φορά από τον Άρη σε μια λογική ότι έρχεται να παλέψει πνευματικά παγκοσμίως – ακόμα και φανατικά- κατά της δυαδικότητας, ώστε να επέλθει η φιλοσοφία και η αλήθεια της ενότητας. 

Η Αφροδίτη θα ελέγξει εδώ τον  εξελιγμένο Αιγόκερω θυμίζοντάς μας την ιδιότητα του ζωδίου να θέτει δομή και τάξη εν αρμονία, να συνδυάζει το απολλώνιο με το διονυσιακό στοιχείο, να δίνει αισθητική στην εξουσία, αλλά και εξουσία στην αισθητική. 

Η Σελήνη  ελέγχει τον εξελιγμένο Υδροχόο διοχετεύοντας την προσφορά με εκκεντρικότητα σε ένα πανανθρώπινο πλαίσιο, μια σελήνη – μητέρα και γυναίκα σε κάθε τόπο και σε κάθε θρησκεία.

Ο Πλούτωνας κυβερνά κι ελέγχει τους εξελιγμένους Ιχθύς στο σύστημα της Μπέιλη. Οι Ιχθύες κλείνουν το ζωδιακό, τερματίζουν την πορεία των πραγμάτων «γνωρίζοντας», με τον ίδιο τρόπο που ο Πλούτωνας «γνωρίζει και μιλάει» για το «θάνατο».  Είναι οι Ιχθύες που κατανοούν την αναγκαιότητα της αυτοθυσίας, του θανάτου της προσωπικότητας (άρα και της επιθυμίας),  χάριν της απελευθέρωσης της ψυχής…

ΥΓ. ένα ευχαριστώ στον αείμνηστο Δρ. Χρήστο Παϊζη για τους προβληματισμούς που μας εμφύσησε και για τις γνώσεις που μας μετέδωσε στα ανεπανάληπτα σεμινάριά του. Ας είναι αναπαυμένη η ψυχή του. 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.