Τέχνη, αρμονία και δημιουργία στην ιδιοσυγκρασία (συμβολική γλώσσα)

Τέχνη, αρμονία και δημιουργία στην ιδιοσυγκρασία (συμβολική γλώσσα)

Για να μπορέσει κανείς να εικάσει κατά πόσον σε έναν άνθρωπο κρύβονται ταλέντα ή δημιουργικές δυνάμεις που ίσως κληθούν να εκφραστούν  ανοιχτά κάποια στιγμή είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος σε χιλιάδες σημεία επάνω σε ένα ωροσκόπιο. Υπάρχουν μέθοδοι μέσα από τις οποίες μπορεί ο ειδικά εκπαιδευμένος σύμβουλος- σε στενή συνεργασία με το ενδιαφερόμενο πρόσωπο- να καθοδηγήσει τρόπον τινά ή να υποβοηθήσει, ούτως ώστε να έλθουν στο φως τυχόν πτυχές που μπορούν να «απογειώσουν» τις προοπτικές του / της.

Ως ζώδια συνυφασμένα με την έννοια της τέχνης καταχωρούνται συνήθως ο Λέων, ο Ζυγός, οι Ιχθύες και κάποτε ο Ταύρος.

Είναι αυτονόητο πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο μελέτης ως οντότητα κοιτώντας μόνο «το ζώδιο ή και τον ωροσκόπο του / της». 

Προσωπικά βρίσκω αστεία την ερώτηση «τι ζώδιο είσαι και τι ωροσκόπο έχεις;» εκλαμβάνοντάς την είτε ως ειρωνεία είτε ως ατυχή σύμπτωση εσφαλμένης αντίληψης των πραγμάτων.

Συζητώντας τη συμβολική γλώσσα διαφαίνονται στοιχεία των ποιοτήτων του Λέοντα, των Ιχθύων, του Ζυγού ή του Ταύρου στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία, στοιχεία που μπορούν να μαρτυρούν τόσο (λανθάνουσες) ανάγκες, όσο και περαιτέρω δυνατότητες εξατομίκευσης. Συνεπώς εδώ η κουβέντα δεν γίνεται για τα «ζώδια» ως ζώδια ούτε αναφέρεται στους αναγνώστες που έχουν ως ζώδιο ή ωροσκόπο απαραίτητα κάτι από τα αναφερόμενα. Η εργασία αυτή έχει ως εννοιολογικό κέντρο τις ποιότητες των εν λόγω ζωδίων, ποιότητες που είναι ή δεν είναι εμφανείς / έντονες μέσα σε ένα ωροσκόπιο ανάλογα με την ενδελεχή ανάλυση που θα κάνει ο ειδικός ερευνητής επί του ατομικού αστρολογικού χάρτη. Άρα είναι αδιάφορο – όσον αφορά στο συγκεκριμένο άρθρο και στις ιδέες που αποτυπώνει- το κατά πόσον κάποιος / α είναι Λέων ή έχει ωροσκόπο στο Λέοντα, γιατί κάλλιστα ένας / μια Δίδυμος ή ένας / μια Αιγόκερως θα μπορούσαν λόγω  παραγόντων του ωροσκοπίου τους να έχουν έντονες ποιότητες Λέοντα ή Ζυγού στο ωροσκόπιο.

Ο Λέων είναι ζώδιο της φωτιάς, αρσενικό και γνωστό ως Βασιλιάς του ζωδιακού. Κυβερνάται από τον Ήλιο, έχει έμφυτη δημιουργικότητα και γενναιοδωρία, αλλά και ανάγκη να φαίνεται και να αναγνωρίζεται ως δυνατός διατηρώντας το χαμόγελο, τη ζωντάνια και την αυθόρμητη ενέργεια ενός παιδιού. Ζώδιο σταθερό, άρα πεισματάρικο, αφοσιωμένο στο να φέρνει αποτελέσματα, ανθεκτικό και συνήθως αξιόπιστο. Ένας Λέων δυσκολεύεται να προσαρμοστεί κάθε φορά που οι καταστάσεις συρρικνώνουν τη δημιουργικότητα ή τη «θέση» του  στον περίγυρο. Θα δεχτεί τα κοινωνικά πρέπει και θα παίξει σεβόμενος τους κανόνες, είτε γιατί κρίνει ότι είναι εκείνος που θέτει τα πρέπει και τους κανόνες είτε γιατί μέσα του πιστεύει ότι αυτός είναι ο δρόμος για να αναδειχθεί ο ίδιος στο μέλλον.

Ο Ζυγός είναι ζώδιο του αέρα, αρσενικό και γνωστό ως διαπραγματευτής ή διπλωμάτης του ζωδιακού. Ένας Ζυγός ψάχνει το δίκαιο, αλλά και το αισθητικά ωραίο για να μπορέσει να νιώσει καλά. Κυβερνάται από την Αφροδίτη, έχει έμφυτη την αίσθηση της αρμονίας και της συμπόρευσης ή της συνεργασίας, αλλά και ανάγκη να νιώθει ότι κάπου υπάρχει κάποιος «συνοδοιπόρος» που συμφωνούν και περπατούν σε κοινό τόπο με αμοιβαία αποδοχή. Ζώδιο παρορμητικό, άρα μέσα του υπάρχει η ορμή και η τάση να μπει στην προσπάθεια, όμως – όπως σε όλα τα ζώδια- το κίνητρο θα καθορίσει το κατά πόσον θα εκφράσει αυτήν του την προδιαγραφή. Ένας Ζυγός πιθανώς ενοχλείται εκεί όπου κυριαρχεί η ανταγωνιστική ένταση, η στείρα επιθετικότητα είτε και η αισθητική δυσαρμονία.  Θα δεχτεί πιο εύκολα από άλλους τα κοινωνικά πρέπει και θα σεβαστεί τους κανόνες, είτε γιατί ξέρει ότι αυτός είναι ένας δρόμος πιο εύκολης συνεργασίας είτε γιατί βρίσκει έτσι μια αποτελεσματική μέθοδο να  γίνει και αυτός αποδεκτός σε ένα σύστημα.

Οι Ιχθύες είναι ζώδιο του νερού, θηλυκό και γνωστό ως καλλιτέχνης ή «φευγάτος» του ζωδιακού. Οι Ιχθύες θέλουν μια ιδιότυπη ηρεμία, έχουν ανάγκη να ταξιδέψουν στη σκέψη και να αφήσουν την ψυχή τους να αφουγκραστεί τη ζωή και την εμπειρία με το δικό της, βαθιά συναισθηματικό τρόπο. Κυβερνώνται από τον Ποσειδώνα και η δημιουργικότητα είναι η έκφραση της φυγής τους από μια σκληρή – ενδεχομένως- πραγματικότητα την οποία εκλαμβάνουν ως αρκετά πεζή, με αποτέλεσμα να χρειάζονται μια διέξοδο για να απελευθερωθούν. Η διαίσθηση, αλλά και η ενσυναίσθηση που μπορούν να αναπτύξουν στη ζωή τους κάνει ξεχωριστούς, γιατί με κάποιον τρόπο μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά.  Ζώδιο μεταβλητό, άρα πολύπλευρο, συχνά πολυτάλαντο, αλλά και ασταθές. Οι Ιχθύες ίσως κάποτε δυσκολεύονται να προχωρήσουν υγιώς, εκεί όπου κάποιος τους «στενεύει» στα όρια της στείρας λογικής και των κοινωνικών ορίων / συμβιβασμών. Οι Ιχθύες σπανίως επιθυμούν να κινούνται βάσει κοινωνικών κανόνων και στερεοτύπων, ο τυφλός κομφορμισμός μάλλον θα τους ταίριαζε μόνο στην περίπτωση που οι κανόνες συμβαδίζουν με τη δική τους φιλοσοφική  θέαση, κοσμοθεωρία και με τις ανάγκες τους, πάντως όχι απαραίτητα ως μέσον κοινωνικής επιτυχίας ή επίτευξης κάποιου πρακτικού σκοπού.

Ο Ταύρος είναι ζώδιο της γης, θηλυκό και γνωστό ως «χτίστης» στο ζωδιακό. Ο Ταύρος επιθυμεί να νιώθει άνετα και ήρεμα, αγαπά τη μουσική εκτιμώντας παράλληλα την προσεγμένη εμφάνιση. Κυβερνάται από την Αφροδίτη και μπορεί να είναι χρυσοχέρης, όταν καταπιαστεί με κάτι που του αρέσει και τον εμπνέει, ειδικά αν δευτερογενώς επέρχεται ένα είδος κέρδους από τη δραστηριότητά του αυτή. Ζώδιο σταθερό, που σημαίνει ότι θα παραμείνει πιστό μέχρι το τέλος σε κάτι, ενώ αντέχει σταθερά και είναι άξιος εμπιστοσύνης ως προς την διεκπεραίωση μιας αναληφθείσης υποχρέωσης, εκτός αν για κάποιους λόγους επικρατήσει η ραθυμία στη συμπεριφορά του. Ένας Ταύρος δεν θα προσαρμοστεί ούτε θα επιδείξει ευελιξία σε ένα περιβάλλον όπου διακυβεύονται οι έννοιες της ασφάλειας ή της ηρεμίας με οποιονδήποτε τρόπο. Παράλληλα, κατά βάθος επιζητά τη γαλήνη και θέλει να νιώθει πως «απολαμβάνει» με κάποιον τρόπο, έτσι ώστε να συνεχίζει δημιουργικά το δρόμο του. Σαφώς και θα κινηθεί βάσει κοινωνικών κανόνων είτε γιατί αισθάνεται ότι συνάδουν αρμονικά με τις δικές του προτεραιότητες και αξίες είτε επειδή βλέπει ότι μέσα από το σεβασμό της φόρμας μπορεί να παραμένει ασφαλής και κερδισμένος.

Από τα παραπάνω ζώδια, ο Λέων και ο Ζυγός κατατάσσονται στα  θετικά  / ενεργητικά, με κυρίαρχα τα στοιχεία της εξωστρέφειας και της κίνησης. Οι Ιχθύες και ο Ταύρος κατατάσσονται στα αρνητικά / παθητικά με κυρίαρχα τα στοιχεία της εσωστρέφειας και της αργοπορίας, του στοχασμού και της επιφύλαξης.

Στο Ζυγό  (σε σημαντική έκταση) και στους Ιχθύς (πολύ περισσότερο) υπάρχει ένα έντονο συναίσθημα που μπορεί να εκφραστεί μέσα από την τέχνη, μια  ψυχική ανάγκη που συνδέεται με τον «συγκεκριμένο άλλο» (Ζυγός) ή τους «άλλους» ως σύνολο (Ιχθύες). Η τέχνη μπορεί να καταστεί το απάγκιο όπου θα βρουν «κατάλυμα» ή «φωλιά» για να διοχετευθούν δημιουργικά  διαψεύσεις που σχετίζονται με την αδικία, την έλλειψη αποδοχής, την κοινωνική «ασχήμια» (Ζυγός) είτε με την καταπίεση, τη στερεοτυπική τήρηση πρωτοκόλλων, την έλλειψη έμπνευσης ή ρομαντισμού  και την πεζή επανάληψη μιας βαρετής ρουτίνας (Ιχθύες).

Στον Λέοντα και στον Ταύρο υπάρχει ως φύση ένα ένστικτο που παίζει σε χρώματα λογικής, μια ποιότητα που εκφράζεται μέσα από την τέχνη ως τρόπος για να διοχετευθούν δημιουργικά οι ανάγκες της αυτοέκφρασης, αλλά και της προβολής με απώτερο στόχο ένα αίσθημα «εξουσίας» και «ανωτερότητας»  (Λέων) είτε ανάγκες για εκπόνηση ενός έργου, για «σφυρηλάτηση» ενός  χρήσιμου και αισθητικά αξιόλογου αντικειμένου, με απώτερο στόχο ένα αίσθημα αυταξίας και ασφάλειας (Ταύρος). Μέσα από την τέχνη ίσως ο Λέων δύναται να επαναπροσδιορίσει και να εκφράσει χίλιες φορές με αλλιώτικους κάθε φορά τρόπους το εγώ του, ενώ ο Ταύρος βρίσκει το μέσον για να οριοθετεί ξανά και ξανά το πεδίο όπου αισθάνεται ήρεμος.

Πιθανώς θα μπορούσαμε να εντάξουμε τους Ιχθύς στον Εσωστρεφή Τύπο με διαισθητική ποιότητα του Jung , εκείνον που αναπτύσσει έντονα τη φαντασία και ψάχνει καινούργιους δρόμους να πορευτεί δίνοντας προσωπικό νόημα- χρώμα σε καθετί. Οι Ιχθύες μπορούν να συνδεθούν και με την ποιότητα του Συναισθηματικού Ερευνητή, ο οποίος πάντα «ψάχνει κάτι» στο μονοπάτι, είναι ανοιχτός -δεκτικός στο καινούργιο και στην εξερεύνηση επικεντρώνοντας  συναισθηματικά στον εκάστοτε άνθρωπο ή στην περίσταση και αποφασίζοντας με αυτόν τον τρόπο.

Από την άλλη, θα εντάσσαμε τον Ταύρο  στον Εσωστρεφή Τύπο με  Παρατηρητική ( Συνετή-Λογική- Αισθητηριακή) ποιότητα του Jung, αφού ένας Ταύρος σίγουρα προτιμά να στηρίζεται σε οτιδήποτε βλέπει, έχει μάθει, γνωρίζει εμπειρικά πως φέρνει αποτελέσματα (αυτό ξέρει, αυτό εμπιστεύεται) προχωρώντας συνήθως by the book. Ο Ταύρος εύκολα συνδέεται και με τις ποιότητες της Λογικής Σκέψης  και της Κρίσης κατά Jung, αφού θα προτιμήσει να κάνει «αυτό που σκέπτεται, αποφασίζει και κρίνει ότι πρέπει σύμφωνα με τη λογική».

Από την άλλη πλευρά, για τους εξωστρεφείς  Ζυγό και Λέοντα ίσως έχουμε την προοπτική να επιλέξουμε ανάμεσα στη Διαίσθηση και στην Παρατήρηση (κατά Jung), αναλόγως του σημείου εντός του ζωδίου στο οποίο αναφερόμαστε ή ανάλογα με άλλους παράγοντες που «δένουν την εικόνα των συμβόλων», καθώς μάλλον στους Λέοντες και στους Ζυγούς μπορούμε να συναντήσουμε εύκολα τόσο Διαισθητικές, όσο και Παρατηρητικές-Αισθητηριακές ποιότητες, παρότι περισσότερο θα έβλεπα τους Λέοντες κοντά στη Διαίσθηση και τους Ζυγούς κοντά στην Παρατήρηση-Αισθητηριακή αντίληψη. Οι Ζυγοί και οι Λέοντες ίσως παίζουν αναλόγως, τόσο στην ποιότητα της Κρίσης, όσο και σε αυτήν της Εξερεύνησης, αν και θα έβλεπα τους Λέοντες πιο κοντά στην εξερεύνηση (είναι ανοιχτοί σε ιδέες, στο άγνωστο, σε προκλήσεις και νέες λύσεις) και τους Ζυγούς πιο οικείους προς την Κρίση (νιώθουν πιο άνετα με οτιδήποτε ξέρουν  / έχουν ήδη κρίνει). Συναίσθημα ή (λογική) Σκέψη; νομίζω πως παίζουν αμφότερα, αναλόγως , σε Λέοντες και σε Ζυγούς, όμως με βάση την αρχαιοελληνική θεώρηση στα αστρολογικά θέματα μάλλον η (λογική) σκέψη ταιριάζει πιο πολύ, τόσο στους Ζυγούς, όσο και στους Λέοντες.

Με αφορμή τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν αύριο, 14/6/2021, πρωτίστως θα ευχηθώ στους νέους μας να έχουν ηθικό ακμαίο, υγεία, εσωτερική δύναμη, πίστη στις δυνάμεις τους και αισιοδοξία, ανεξαρτήτως της έκβασης του εγχειρήματός τους. Φυσικά, η «Επιτυχία» αποτελεί ευχή μου, ωστόσο δεν θα περιορίσω αυτήν την ευχή στις ημέρες των πανελληνίων εξετάσεων.

Θα διευρύνω τις ευχές μου χρονικά υπενθυμίζοντας σε όλους πως ήδη από τη στιγμή της σύλληψης μετέχουμε της έννοιας της «μάχης» ως οντότητες. Η ζωή είναι ένα «σχολείο» που έχει υποχρεώσεις, κανόνες, ευθύνες, πρακτικούς στόχους, αλλά και χαρά, έρωτα, τέχνη,  επαφή με τη φύση και με τον πνευματικό μας κόσμο, ένα σχολείο με μάθημα, τεστ, διαλείμματα κι εκδρομές.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένα σημείο επάνω σ’ ένα συνεχές, είναι μια στιγμή που μπορεί ή δεν μπορεί να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα. Θα πρότεινα να μην τις αντιμετωπίζουμε ως αποκλειστικά «υπεύθυνες» για την μελλοντική κατάληξη των νέων ανθρώπων. Παράλληλα, ίσως αξίζει να δει κανείς την ουσία:

οι νέοι μας έχουν ως επίκεντρο έναν στόχο – μια ενασχόληση που δίνει εσωτερική πληρότητα και ικανοποίηση ή απλά κυνηγούν «μια επιτυχία» μεταφρασμένη ως τέτοια από άλλους με κοινωνικά  ή οικονομικά (και μόνο) κριτήρια;

θεωρώ πολύ σημαντικό να τονιστεί το κομμάτι της εσωτερικής ισορροπίας, ικανοποίησης, πλήρωσης, της πραγματικής «επιθυμίας» για μια ενασχόληση, σε συνδυασμό φυσικά με μια διαπαιδαγώγηση που εστιάζει σε ποιότητες όπως είναι ο (αυτο)σεβασμός, η (κοινωνική) υπευθυνότητα, η σταθερότητα στο στόχο και η συνεχής προσπάθεια. Επίσης, να μην ξεχάσουμε: δεν μπορούν και δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι ως βασικό ψυχικό κίνητρο δημιουργικότητας την κοινωνική καταξίωση ή τον ανταγωνισμό, κάτι που σημαίνει πως μια κοινωνία που όλο και περισσότερο ωθεί προς ανταγωνιστικά πρότυπα «κοινωνικής / εμπορικής / οικονομικής» επιτυχίας, δεν μπορεί παρά να είναι μια κοινωνία που δείχνει να μην  κατανοεί / περιθάλπει ανθρώπους που δύνανται να προσφέρουν έξω από αυτό το πλαίσιο.

Με την αγάπη μου,

M.Denise

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.