Καθοδήγηση ή πρόβλεψη; ευθύνη / ελευθερία ή μοίρα; ζωή και κίνηση ή ακινησία;

Καθοδήγηση ή πρόβλεψη; ευθύνη / ελευθερία ή μοίρα; ζωή και κίνηση ή ακινησία;

Φίλες και Φίλοι,
Παραθέτω εδώ ένα κείμενο σκέψεων το οποίο δημοσίευσα στην επαγγελματική μου σελίδα Denise Diamanti, στο FaceBook προημερών.
Θα ήθελα να γίνουν κάποια πράγματα πλήρως κατανοητά, όσον αφορά στον τρόπο θέασης του ζητήματος / της δραστηριότητας «αστρολογία» από τη δική μου φύση / θέση.
Στο Denise Diamanti δεν δίνω «προβλέψεις».
Δεν είμαι ειδική στο θέμα «πρόβλεψη» ή τουλάχιστον δεν θα ήθελα να αντιμετωπίζομαι έτσι από το κοινό που παρακολουθεί τη δουλειά μου, καθώς με αυτόν τον τρόπο μοιάζουμε να κοιτάζουμε ένα κλαρί δέντρου από ένα ολόκληρο δάσος.
Δεν έχω διαισθητικό χάρισμα.
Δεν πιστεύω ότι ΟΛΑ είναι γραμμένα κάπου στη μοίρα μας.
Υπάρχει μοιραίο;
Σαφώς!
Μοιραίο είναι να περπατούν στο λάθος σημείο, στην κακή στιγμή τα δυο άτυχα παιδιά και να χάσουν τη ζωή τους στο σεισμό.
Μοιραίο είναι να σταματάει ο άτυχος σύζυγος και πατέρας στην Εθνική οδό για να επισκεφθεί το WC και να περνά εκείνη τη στιγμή αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού με απίστευτη ταχύτητα και να σκοτώνει τη σύζυγο και το τέκνο του.
Είναι μοιραία τα παραπάνω – κατά την άποψή μου- διότι απουσιάζει το βουλητικό στοιχείο, το στοιχείο του «δόλου», όπως θα λέγαμε στα Νομικά, ήτοι το στοιχείο του «ήξερε και ήθελε» να συμβεί, επέλεξε να του / της συμβεί, συμμετείχε με το βουλητικό στοιχείο στο αποτέλεσμα το οποίο επήλθε.
Μα στα παραπάνω παραδείγματα έχουμε ανθρώπους που ούτε καν θα μπορούσαν να φανταστούν…το ακριβώς…μοιραίο. Όχι να το επιλέξουν κι όλας!
Ωστόσο: ας συγκεντρωθούμε.
Πόσα είναι τα μοιραία στη ζωή μας; αν η ΕΛΣΤΑΤ δίνει μέσο προσδόκιμο ζωής τα 75-80 έτη, τότε πόσα μοιραία θα ζήσουμε μέσα στα έτη αυτά; καμιά δεκαριά;
Για όλα τα υπόλοιπα που ζούμε, τι έχουμε να πούμε; στ’ αλήθεια, έχουμε ή δεν έχουμε μερίδιο ευθύνης για την πορεία της ζωής μας;
Σίγουρα υπάρχει ένα DNA ως υπόβαθρο που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, ακόμα και για το ποσοστό πιθανοτήτων ανάπτυξης κάποιας ψυχοπαθολογικής διαταραχής. Άρα κι αυτό ως ποσοστό είναι καθορισμένο. Ακόμα, είναι γενετικά προκαθορισμένο το IQ ως βάση, ως σημείο αναφοράς για να ξεκινήσουμε από κάπου.
Από την άλλη πλευρά, παρακαλώ μην ξεχνάτε ότι ακόμα και στο κομμάτι των ψυχολογικών προβλημάτων ή ακόμα και στο θέμα του επιπέδου νοημοσύνης, μπορούμε να κάνουμε δουλειά! όσο περισσότερο διαβάζουμε, μελετάμε, προσπαθούμε, τόσο περισσότερο εξασκούμε το γενετικά προκαθορισμένο IQ μας, άρα μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι/ες! καλό νέο αυτό, δεν είναι;
Στην ψυχολογία μιλάμε για τη φύση, αλλά και για την επίκτητη μάθηση, τα βιώματα, τη φροντίδα, τη διαπαιδαγώγηση – nature AND nurture.
Αν αρχίσω λοιπόν να συζητώ για αστρολογικές «προβλέψεις», τότε είναι σαν να παίρνω μια θέση παθητική απέναντι στην αστρολογία, μια θέση «θεατή» ή «τηλεθεατή» στα πράγματα, στη φύση, στα δεδομένα. Άρα λειτουργώ αποκλειστικά με βάση το ένα κομμάτι του παζλ, συνεπώς δεν λαμβάνω υπόψιν μου το nurture, δηλαδή τη μάθηση, τη διαπαιδαγώγηση, το βουλητικό στοιχείο, το στοιχείο της διαχείρισης των καταστάσεων και της ροής των εξελίξεων.
Από τη δική μου σκοπιά, λοιπόν, παρακαλώ κρατήστε ότι δεν με ελκύει τόσο η «πρόβλεψη», ακόμα κι αν δεν με επιλέξετε για συνεργασία.
Με ενδιαφέρει πραγματικά ο συνδυασμός της προδιαγραφής του εκάστοτε ατόμου με τη δυναμική διαχείρισης. Θεωρώ ότι συνομιλώ με Ανθρώπους οι οποίοι έχουν ΚΑΙ το βουλητικό στοιχείο, καθώς και το στοιχείο της κριτικής ικανότητας και διαχείρισης. Και φυσικά, καθένας, με βάση τη δική του ιδιοσυγκρασία, εκπαίδευση, διαπαιδαγώγηση, αλλά και με βάση τα βιώματά του, καλείται και θα κάνει στο τέλος διαφορετικού είδους / ύφους διαχείριση μπροστά στο ίδιο ή σε παρεμφερές, ακόμα και μπροστά σε «μοιραίο» ερέθισμα. Κι ίδιος άνθρωπος, ακόμα ακόμα, σε άλλη χρονική στιγμή, με περισσότερη εμπειρία / ωριμότητα, ίσως κάνει διαφορετική διαχείριση σε κάτι που θα έβλεπε αλλιώς παλαιότερα.
Με την αστρολογία ως εργαλείο έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τη «βάση» και παράλληλα να εικάσουμε τα επίπεδα, το είδος και το ύφος διαχείρισης εκάστου.
Για παράδειγμα, ο λόγος που δίνω βήμα βήμα τις εκτιμήσεις μου για τις εκλογές στην Αμερική είναι η εξής λογική σκέψη: μέσω της αστρολογικής αντιστοιχίας / της δυναμικής των συμβόλων, μπορώ πραγματικά να δω τη «βάση» από την οποία ξεκινάμε. Αυτήν και περιέγραψα για την ημερομηνία 3/11/2020. Και όντως, οι υπολογισμοί απεδείχθησαν σωστοί.!
Υπήρξε ένδειξη προβλημάτων, κωλυμάτων, δυστοκίας, παρασκηνίου, αλλά και μια τάση ευνοϊκότερη, έστω μικρή, προς την πλευρά του Τζο. Αυτό που μου λείπει για να πάω παρακάτω και δεν θα κάνω το άλμα έτσι απλά να δώσω «προβλέψεις» είναι η διαχείριση που θα επιλέξουν τα εμπλεκόμενα μέρη στο εξής. Με άλλα λόγια, δεν μπορώ να δώσω το νικητή, χωρίς να παρακολουθώ παράλληλα το πώς θα χρησιμοποιήσουν τη δυναμική που κρατούν στα χέρια τους οι εμπλεκόμενοι.
Μπορώ να πω ένα ξερό «βλέπω μάλλον τον Τζο για νικητή» κάνοντας μια συγκεκριμένη μελέτη (που ήδη έχω κάνει και θα την βγάλω στον αέρα αργότερα με όλα τα στοιχεία στα οποία μπορεί να βασιστεί αυτό αστρολογικά).
Παρά ταύτα, επειδή η μελέτη σχετίζεται με χρονικό σημείο όπου επιστημονικά σκεπτόμενη θεωρώ ότι κάνω «λογικό άλμα» ως προς τα προηγούμενα πραγματικά δεδομένα που ΔΕΝ έχω, απλά δεν βιάζομαι. Περιμένω να δω πώς – ας πούμε- θα εκφραστεί μια δυστοκία του Τζο που βλέπω να λαμβάνει χώρα πριν το τελικό σημείο της νίκης, γιατί όντως βλέπω μια δυσκολία για τον Τζο λίγο πριν. Όπως, ας πούμε, βλέπω μια δυσκολία και μετά την τυχόν νίκη του περίπου 1 έτος αργότερα- αν υποθέσουμε ότι όντως λαμβάνει την τελική πρωτιά-.
Σκεφθείτε λογικά.
Είναι σαν να βλέπουμε έναν αστρολογικό χάρτη παιδιού και να προδιαγράφουμε το μέλλον του απόλυτα από την πρώτη στιγμή. Αυτό τι σημαίνει; ότι οι γονείς δεν έχουν ευθύνη για να το διαπαιδαγωγήσουν με τον Χ ή με τον Ψ τρόπο; ή ότι έχει αξία να δούμε την ιδιοσυγκρασιακή τάση του παιδιού, ώστε να δουλέψουμε εμείς αναλόγως δημιουργικά; άρα θέλουμε να πούμε ότι ο τάδε που έγινε εγκληματίας και είναι γεννημένος στις 15/1/1910 και ώρα τάδε, γεννήθηκε μόνος σε όλη την υφήλιο με αυτόν τον αστρολογικό χάρτη; ή μήπως όλοι οι γεννημένοι στις 15/1/1910 με ίδιο ωροσκόπο ακριβώς (δηλαδή άτομα που γεννήθηκαν στην ίδια περιοχή και στο ίδιο χρονικό σημείο) βρίσκονται όλοι στη φυλακή; είτε θα ισχυριστώ ότι επειδή η κα Ψ έγινε η πρώτη ηθοποιός, με φήμη και δόξα, γεννημένη 5/5/1925 και ώρα τάδε στο μέρος Τ, αυτό σημαίνει ότι ΟΛΕΣ οι κες γεννημένες στην ίδια ώρα κοντά στην τοποθεσία γέννησης της κας Ψ έγιναν καλλιτέχνιδες με φήμη και δόξα;;;
Το έχετε τεστάρει και λειτουργεί σε μεγάλο δείγμα του πληθυσμού; ή μήπως η αλήθεια είναι κάπου στο ΤΙ έμαθε να κάνει και στο ΠΩΣ έμαθε να το κάνει κάποιος/α σε συνδυασμό με το ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΠΟΙΑΣ ΥΦΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (συγκυρίες, καταστάσεις, πρόσωπα) βρέθηκε το άτομο, ούτως ώστε αναλόγως εξελίχθηκαν τα βασικά ιδιοσυγκρασιακά του χαρακτηριστικά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο;
Στην αστρολογία έχετε ακούσει για την «υψηλή» δόνηση και τη «χαμηλή» δόνηση. Ε, ναι. Γιατί ο ίδιος άνθρωπος, με τα ίδια βασικά ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά (γενετικές προδιαθέσεις) θα εξελιχθεί και θα ωριμάσει με τελείως διαφορετικό τρόπο αναλόγως της διαχείρισης που θα γίνει.
Τι μας έμεινε λοιπόν; μια στείρα πρόβλεψη ή ένας συνδυασμός βασικών δεδομένων και ανάλογης διαχείρισης;
Σας καλώ και σας προσκαλώ να συμβουλευτείτε εμένα προσωπικά, αν πιστεύετε ότι ΜΠΟΡΕΙΤΕ να κάνετε την υπέρβαση και να δείτε πέρα από το στενό πλαίσιο της «πρόβλεψης».
Αν επιθυμείτε να λάβετε δυναμική στάση διαχείρισης της ζωής σας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτω την ύπαρξη της μοίρας και του μοιραίου, αν είναι δυνατόν.
Αυτό σημαίνει ότι επιθυμώ να παρακολουθώ και να ελέγχω την εξέλιξη στο βαθμό που μπορώ να την ελέγξω κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο Αν προσπαθήσω να προβαίνω σε πράξεις ή να αποφεύγω παραλείψεις, ούτως ώστε να συμβάλλω στα αποτελέσματα και να μη θεωρώ ότι όλα είναι κάπου «προδιαγεγραμμένα».
Αλίμονο.
Αν ήταν έτσι, τότε θα ήταν απελπιστικό.
Γιατί θα πρέπει να ρέπουμε στην απελπισία;…
Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε.
Με την αγάπη μου,
MD

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.